Sok izgalmat és aggódást okoz, amikor gyermekünk iskolába indul. Tele vagyunk kérdésekkel; vajon eléggé felkészült és önálló-e, megérti és meg tudja majd oldani a feladatokat, be tud-e illeszkedni az osztályba, szimpatikus lesz-e a tanító néninek, ő majd segítőkészen, szeretetteljesen és türelmesen fogja kezelni, hogyan tudnunk majd mi magunk segíteni neki a lecke írásban, és a többi.

Saját pedagógus és szülői tapasztalatomból is őszintén támogatom az egész napos iskolát a gyermekek számára, mert rendkívül sokoldalúan profitálhatnak belőle. Persze a pedagógus személyisége rendkívül meghatározó, de a legoptimálisabb esetben nagyon jó irányba fejlődhet az önállósága, a szociális kapcsolatai, a közösségben betöltött szerepe, a tolerancia szintje, az újabb és újabb társas és egyéni játékok ismerete.  A délutáni rendszer, hogy mindennek megvan a maga ideje; az ebégszünet, a tanulószoba, a szabad játék, a mesehallgatás, a kézműves és egyéb foglalkozások egyrészt nagyon szórakoztatóak és fejlesztők, másrészt kiegyensúlyozott ritmusa biztonságot nyújt a gyermekek számára.

Van azonban, hogy a gyermek tanítás utáni időt otthon tölti.

Ekkor a legjobb, ha az egyik szülő is otthon van, otthonról dolgozik vagy ezekben az években rövidített munkaidőt vállal, mert a gyermek egyedül nem képes menedzselni a feladatait, az étkezését és tanulmányait.

Összegyűjtöttem néhány hasznos tippet, melyek megkönnyítik hogyan álljon neki gyermekünk a délutáni tanulásnak.

Ebéd

Az előző bejegyzésben Agyserkentő alkotók címmel megfogalmaztam, miért fontos a kiegyensúlyozott étkezés az egészséges és változatos alapanyagokból. Nemcsak a testünkre, az immunrendszerünkre hat pozitívan, de az agyat is serkenti, javítja a koncentrációt, a memóriát stb.  

Rövid szieszta az étkezés után

Az étkezés után az emésztéshez szükséges az energia, ezért eleve lankad a figyelem. Legjobb egy rövid, fél,- egy órás sziesztát, alvást, olvasást beiktatni ide, hiszen a tanulási idő nem lenne hatékony, még ha azonnal neki is ülne gyermekünk a házi feladatának.

A helyiség előkészítése: összepakolás, szellőztetés

Azt mondják, hogy ami kint, az bent, ami annyit tesz, ha rend van körülöttünk, akkor rend van bennünk is. Ezért nagyon kedvező, ha a helyiség, ahol a tanulás zajlik, össze van pakolva, rendbe van rakva, világos, legoptimálisabb esetben természetes fény van, ki van szellőztetve, illatos.

Folyadék és gyümölcs bekészítése

Szoktassuk hozzá gyermekünket, hogy rendszeresen igyon tiszta vizet. 20 percenként tartson egy rövid szünetet. Igyon, álljon fel, mozgassa meg magát, egyen egy gyümölcsöt, esetleg rágcsáljon natúr, – sótlan magvakat, de egyszerre ne sokat.

Asztali naptár használata

Az íróasztal is legyen mindig átlátható és rendszerezett. Érdemes a fontosabb eseményeket egy asztali naptáron vezetni, átláthatóvá tenni például, hogy mikor vannak a dolgozatok, felelések, mennyi idő van a felkészülésre.

Rendszeres séta

Amennyiben ez lehetséges, szánjunk minden nap időt arra, hogy 15-20 percet sétáljunk gyermekünkkel. Sétának csakis az számít, amikor céltalanul töltünk el időt a természetben a friss levegőn. Bizonyított tény, hogy ennek az egyszerű és költség hatékony módszernek, kedvező hatása van az egészségre, és rendkívül jó stresszoldó szerepet tölt be. Ezen kívül céltalan sétánk közben beszélgethetünk, őszinte szoros kapcsolatot ápolhatunk családtagjainkkal.